Úsmev na hory podporila trnavská župa sumou 5000 eur

Projekt Úsmev na hory získal finančnú dotáciu od Trnavského samospávneho kraja. Päťtisíc eur využije na dokončenie webstránky a marketingovú podporu projektu. Za súťažnou výzvou stojí občianske združenie Úsmev pre druhých, ktorého cieľom je šírenie integrácie a inklúzie medzi širokú verejnosť.

V roku 2021 sa vďaka participatívnemu rozpočtu bude realizovať 57 projektov občianskych a komunitných projektov. Participatívny rozpočet (ďalej tiež uvádzaný ako „PR“) je proces, na základe ktorého môžu obyvatelia miest a obcí rozhodnúť o využití časti finančných prostriedkov z rozpočtu týchto miest či obcí. Vznikol v roku 1989 v brazílskom meste Porto Alegre a postupne sa rozšíril prakticky na všetky kontinenty. Dnes je súčasťou niekoľkých tisícov samospráv po celom svete. Trnavský samosprávny kraj dáva aj v tomto roku ľuďom, občianskym združeniam, nadáciám a neziskovým organizáciám možnosť aktívne rozhodovať prostredníctvom participatívneho rozpočtu o časti verejných financií, čím ich zapája do procesov riadenia vyššieho územného celku.

Projekt Úsmev na hory získalo 863 hlasov a v okrese Piešťany tak obsadilo v konkurencii takmer dvadsiatky projektov druhé miesto. Táto výzva v sebe zahŕňa 3 hlavné priority:

  • ochrana prírody, spoznávanie Slovenska, prekonanie lenivosti
  • edukatívna časť
  • sociálna oblasť

Uskutoční sa v horách a národných parkoch po celom Slovensku.

TS

Ďalšie články
  • Žrebovali sme víťazov cien z výzvy Úsmev na hory

    Žrebovali sme víťazov cien z výzvy Úsmev na hory

    20.11.2021

    Viac ako 200 účastníkov z celého Slovenska sa zapojilo do turistickej výzvy, ktorej cieľom bolo šírenie inklúzie. Desať rodín s rôznymi formami zdravotného znevýhodnenia si zároveň prerozdelia výťažok z registrácie. Dvesto eurami sa zároveň podporila organizácia Pure Slovakia - z týchto peňazí sa vysadili nové stromčeky pri Mengusovciach.

    čítaj viac
  • Výsadba sadeníc sa uskutoční 25. septembra, rodiny z výzvy môžete stretnúť na Paráde

    Výsadba sadeníc sa uskutoční 25. septembra, rodiny z výzvy môžete stretnúť na Paráde

    14.09.2021

    V sobotu 18. septembra sa v priestoroch HS Centra uskutoční festival Paráda. Účasť predbežne potvrdili aj niektoré z rodín vo výzve Úsmev na hory. Účastníci turisticko-inkluzívnej výzvy sú tiež pozvaní na sadenie stromčekov s organizáciou Pure Slovakia, ktorá sa uskutoční o týždeň neskôr pri Mengusovciach.

    čítaj viac
  • Čo registráciou získate - súťaž o pekné ceny i pomoc iným

    Čo registráciou získate - súťaž o pekné ceny i pomoc iným

    15.06.2021

    Úsmev na hory je výzva, ktorej hlavným cieľom je šíriť myšlienku inklúzie - že medzi nami žijú rodiny, ktoré nejakým spôsobom ovplyvnilo zdravotné znevýhodnenie. Svojou účasťou nielen že podporujete tento zámer, ale pomáhate i konkrétnym rodinám.

    čítaj viac